
Produkty strączkowe obejmują takie rośliny jak zielony groch zielony, groch żółty, fasolę czerwoną, fasolę mung, fasolę białą, fasolę czarną, ciecierzycę i soczewicę. W naszym sklepie znajdziesz je wszystkie w ekologicznym wydaniu.
Produkty strączkowe sklep ekolud.pl
Rośliny strączkowe o niskiej zawartości tłuszczu i niskim indeksie IG są źródłem białka, błonnika i składników odżywczych. Dodatkowo zawierają różne niezbędne witaminy i minerały i są zdrowym dodatkiem do każdej diety. Potencjalne korzyści zdrowotne roślin strączkowych obejmują mniejsze ryzyko chorób przewlekłych takich jak cukrzyca i choroby sercowo-naczyniowe, a także kontrola wagi, ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu. Rośliny strączkowe można dodawać do sałatek, stosować w daniach jednogarnkowych, sosów, dipów jeść na wiele innych sposobów. Produkty strączkowe, jakie znajdziesz w naszym sklepie to odmiany bio pochodzące z ekologicznych upraw. W tego rodzaju hodowlach nie stosuje się chemicznych środków ochrony roślin, a bazuje tylko na produktach naturalnych.
Produkty strączkowe ekologiczne – czym są?
Rośliny strączkowe to rośliny, które rosną w strąkach. Najpopularniejszą rośliną strączkową jest fasola, ale nie mniej popularny jest groch i soczewica. Ludzie mogą spożywać niektóre świeże rośliny strączkowe bez obróbki cieplnej. Tak jeść można zielony groszek. Jednak spożywanie fasoli w stanie surowym lub suszonym może powodować niekorzystne skutki zdrowotne, a niektóre fasole są bardzo toksyczne, więc najlepiej je najpierw namoczyć lub ugotować.
Produkty strączkowe ekologiczne – korzyści zdrowotne
Rośliny strączkowe dostarczają różnorodnych witamin i minerałów, a także błonnika. Ponadto mają naturalnie niską zawartość tłuszczu i mają indeks glikemiczny IG na ogół w zakresie od 10 do 40. Pokarmy o wysokiej zawartości błonnika i o niskim IG mogą pomóc w regulacji równowagi cukru we krwi. Ponadto rośliny strączkowe stanowią zdrowe źródło złożonych węglowodanów i białka oraz są codzienną podstawą diety roślinnej. Zaleca się, aby wszyscy uwzględniali w swojej diecie fasolę, groch i soczewicę, a nie tylko osoby stosujące dietę roślinną. Rośliny strączkowe są częścią wielu diet korzystnych dla zdrowia, w tym:
- diety śródziemnomorskiej,
- diety wegańskiej i wegetariańskiej,
- diet o niskim indeksie IG
Korzyści zdrowotne jedzenia roślin strączkowych to:
- mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę oraz lepsza kontrola glikemii i lipidów u osób z cukrzycą,
- niższy poziom cholesterolu,
- kontrola wagi i mniejsze prawdopodobieństwo otyłości,
- obniżenie ciśnienia krwi,
- mniejsze ryzyko chorób układu krążenia,
- różnorodność mikrobiomu,
- wsparcie odpornościowe