Opis
Cytryna polecana jest szczególnie na jesień i w zimę, gdyż wzmacnia odporność organizmu. Zawiera witaminę B6, potas, miedź, magnez, wapno i wiele innych składników odżywczych. Jest bogata w polifenole - rutynę, kwercetynę, resweratrol i hespertynę – składniki te przeciwdziałają występowaniu chorób krążenia, zmniejszają ryzyko nadciśnienia i zawału serca. Rutyna zawarta w cytrynie zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych i korzystnie wpływa na ich elastyczność, zapobiega krwawieniu z dziąseł i powstawianiu siniaków. Rutyna jest także składnikiem wpływającym na kondycję oczu, badania wykazały, że buforuje kwasy, które niszczą delikatne pręciki i czopki w siatkówce gałki ocznej. Cytryna wykazuje też właściwości bakteriobójcze i antyseptyczne. Ciepła woda z wyciśniętym sokiem z cytryny sprawdza się znakomicie podczas stanów zapalnych jamy ustnej i migdałków.