Koszyk: (pusty)
do kasy suma: 0,00 zł
Ekologiczne nowalijki – lepsze dla Twojego zdrowia

Nowalijki – co to jest?

Nowalijkami nazywamy młode warzywa pojawiające się po raz pierwszy w danym roku kalendarzowym. Zaliczamy do nich m.in. rzodkiewkę, szczypiorek, szpinak, koperek, pomidory, ogórki i natkę pietruszki. W sklepach spotykamy je już w marcu. 

Warto jednak wiedzieć, że wczesne nowalijki pochodzą albo z zagranicy, albo z rodzimych stron, ale z upraw szklarniowych. Nic dziwnego, że budzą one w konsumentach sprzeczne emocje – z jednej strony cieszą, jako zwiastun wiosny i źródło cennych witamin, z drugiej wzbudzają lęk, jako rośliny o dość dużym ryzyku nieodpowiedzialnych upraw z dużą ilością chemii. 

Na czym polega niebezpieczeństwo nowalijek z konwencjonalnych upraw?

W konwencjonalnych szklarniach – aby przyspieszyć wzrost i zmaksymalizować zyski – często stosuje się duże ilości nawozów na bazie azotu. A nowalijki nie znają ograniczeń w ich przyjmowaniu. Pochłaniają z gleby tyle azotu, ile tam znajdą (potrzebują tego składnika do syntezy białek).

Szklarnie, owszem, umożliwiają stworzenie korzystnego mikroklimatu z wyższą temperaturą oraz chronią przed wiatrem. Nie dają jednak pożądanego nasłonecznienia, a to sprawia, że rolnicy starają się wypełnić ten brak intensywnym nawożeniem związkami azotu. Azotany, pochłaniane i magazynowane w nowalijkach, mogą być przekształcane w azotyny, a te – w N-nitrozoamin o rakotwórczym działaniu. Na tym polega największe niebezpieczeństwo nowalijek z konwencjonalnych upraw.

W tym tkwi przewaga BIO nowalijek

Jeśli chcemy mieć gwarancję, że warzywa są wolne od chemii i rzeczywiście dostarczą organizmowi szereg witamin i minerałów, wybierajmy nowalijki z ekologicznych upraw, nazywane też BIO nowalijkami. Warto sięgać zwłaszcza po:

  • Rzodkiewkę – królową nowalijek o niewielkiej liczbie kalorii, ale będącej prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów, w tym potasu – dobrego dla osób z nadciśnieniem i siarki – potrzebnej włosom i paznokciom.
  • Szczypiorek – idealny zarówno na kanapkę, do tradycyjnego obiadu, jak i fit sałatki. Świetnie łączy się z twarożkiem, pomidorami, rybą. Każdy z nas zna i zapewne też uwielbia zapach świeżo posiekanego szczypiorku. Ten jest zasługą olejków eterycznych.
  • Szpinak – oprócz wielu witamin i minerałów zawiera również cenne przeciwutleniacze chroniące przed stanami zapalnymi i chorobami. To nieocenione źródło kwasu foliowego, wapnia, żelaza, witaminy A, C i K, a także luteiny – dobrej dla oczu. Młodziutki szpinak jest wprost idealny zarówno jako baza do zdrowej sałatki, jak i jako warzywo do obiadu, zwłaszcza podduszony z odrobiną czosnku i soku z cytryny.
  • Natkę pietruszki – źródło kwasu foliowego i witaminy C stojącej na straży dobrej odporności. Prawdopodobnie najbardziej zdrowa zielenina. Jako element dań potrafi nadać nawet prostemu posiłkowi cudny, intensywny aromat i tym samym pobudzić apetyt.

Wymienione oraz inne ekologiczne nowalijki znajdziesz w ofercie naszych internetowych delikatesów EKOLUD. Zapraszamy również do naszego warzywniaka w Katowicach, przy ul. Dębowej 54.

© Remedy Template by Maxsote
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl