Spożywanie jesiennych warzyw i owoców, zwłaszcza tych ekologicznych, jak najbardziej ma pozytywny wpływ na zdrowie. Warto korzystać z takiej możliwości, gdy tylko ma się ku temu sposobność. Ekologiczne owoce i warzywa są bardzo cennym źródłem witamin oraz wartości odżywczych, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto sięgać po nie również jesienią. Podpowiadamy, które z nich będą najlepszym wyborem właśnie w jesiennych miesiącach.
Spis treści:
- Dlaczego sięgać po ekologiczne owoce i warzywa?
- Jakie ekologiczne owoce dostępne są jesienią?
- Ekologiczne warzywa na jesień
Dlaczego sięgać po ekologiczne owoce i warzywa?
Zachowanie równowagi, jeśli chodzi o dietę, jest naprawdę bardzo ważne. Aby czuć się dobrze i mieć pewność, że dostarcza się organizmowi wszystko to, co niezbędne dla jego prawidłowego funkcjonowania, warto sięgać po ekologiczne owoce przez cały rok. Podobnie sprawa wygląda w kwestii warzyw, które również powinny stanowić podstawę zrównoważonej diety. Warto sprawdzić, które z nich spożywać można również jesienią.
Jakie ekologiczne owoce dostępne są jesienią?
Ekologiczne owoce powinny stanowić stały element codziennej diety ze względu na zawarte w nich wartości odżywcze oraz witaminy. Tym samym owoce są cennym źródłem witaminy A i C. Witamina A wpływa w pozytywny sposób na jakość widzenia oraz ogólną odporność organizmu. Witamina C natomiast przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi. W takim razie, po jakie owoce ekologiczne warto sięgnąć tej jesieni? Wśród tych znajdujących się w naszej ofercie zalecamy:
- niewielkie ilości daktyli, które dostarczają wiele energii;
- awokado nasycone w zdrowe tłuszcze;
- grejpfruty i cytryny, które są naturalnym wsparciem organizmu zwłaszcza przy gorszej pogodzie;
- soczyste, słodkie mango.
Wszystkie te owoce pochodzą ze sprawdzonych upraw i nie miały styczności z żadnymi konserwantami.
Szukasz ekologicznych warzyw i owoców? Sprawdź nasze propozycje samych najlepszych produktów!
Ekologiczne warzywa na jesień
Oczywiście, aby sama dieta była odpowiednio zbilansowana, warto urozmaicić ją również o odpowiednie ekologiczne warzywa. Są one pozbawione chemii, dzięki czemu dostarczają organizmowi tylko i wyłącznie to, co dla niego najcenniejsze. Jesienią warto sięgnąć po prawdziwe skarby, czyli młode ziemniaki, bataty, bakłażana, dynię czy wiele pozostałych warzyw charakterystycznych dla tych miesięcy. Wszystkie z nich wyróżniają się bogatym smakiem i brakiem konserwantów, dzięki czemu mają pozytywny wpływ na organizm.