Koszyk: (pusty)
do kasy suma: 0,00 zł
Menu
img

Płatki kukurydziane, musli, granole, płatki owsiane, otręby orkiszowe – są to produkty zbożowe, które stanowią bardzo ważny element codziennej diety. Wybierając produkty bio będziesz miał pewność, że sięgasz po najzdrowsze otręby i płatki. Jeżeli ich jakość jest dodatkowo potwierdzona certyfikatem żywności ekologicznej, to nie mogłeś wybrać lepiej! Takie są właśnie otręby i płatki w sklepie ekolud.pl - zapoznaj się z naszą gamą produktów i wybierz zdrową dietę.

Płatki – idealne śniadanie

Płatki owsiane, płatki jaglane, gryczane, czy orkiszowe są rewelacyjnym pomysłem na śniadanie. W naszej ofercie znajdują się zarówno jednoskładnikowe produkty ekologiczne, jak i płatki stanowiące podstawę złożonych musli, czy granoli, które dadzą Ci energii na cały dzień. W tej kategorii znajdziesz również lubiane płatki kukurydziane oraz płatki drożdżowe aktywne i nieaktywne, które są szeroko wykorzystywane np. w kuchni wegańskiej.

Płatki i otręby – jaka jest różnica?

Warto znać różnicę między płatkami a otrębami. Oba te składniki mają zastosowanie w kuchni i są niezwykle cennymi produktami (zwłaszcza jeżeli są pozyskiwane z ekologicznych upraw), jednak jest między nimi kilka różnic, które pokażemy na podstawie płatków i otrębów owsianych. Płatki owsiane zwykłe wytwarzane są z całego ziarna, czyli posiadają również częściowo na sobie łuskę. Płatki owsiane błyskawiczne i górskie wytwarzane są z ziarna pozbawionego łuski. Otręby to z kolei właśnie pozostała łuska (najbardziej zewnętrzna część ziarna).  Wszystkie rodzaje płatków zawierają takie same wartości odżywcze, a różnią się jedynie stopniem rozdrobnienia. Skład otrębów jest jednak diametralnie inny - zawierają one wiele cennych wartości odżywczych, a jeżeli wziąć pod uwagę ich kaloryczność, to wynosi ona niemal tyle samo, co w przypadku płatków. Otręby owsiane mają np. większą zawartość błonnika oraz są lepszym źródłem witamin z grupy B, selenu, żelaza, fosforu, cynku, miedzi, potasu i wapnia. Są też nieocenionym wsparciem pracy układu pokarmowego.

Otręby i płatki - produkty bio z certyfikatem żywności ekologicznej

Oczywiście i płatki i otręby, m.in. płatki ryżowe, płatki gryczane oraz otręby żytnie są wypełnione mikroelementami i witaminami, jednak to właśnie zawartość tychże w otrębach jest o wiele większa. Nic dziwnego, że otręby uważane są za najbardziej wartościową część zboża. Wybierając otręby z ekologicznych upraw masz pewność, że powstały one zgodnie z prawami natury oraz pochodzą z bezpiecznych upraw zarówno dla środowiska, jak i dla człowieka – na takich uprawach nie można wykorzystywać oprysków, chemicznych nawozów, pestycydów, hormonów itp. Jest to bardzo ważne, zwłaszcza że w przypadku otrębów spożywasz zewnętrzną część zboża, która jest najbardziej  narażona na działanie tego typu czynników. Żywność ekologiczna jest poza tym nie tylko zdrowsza dla organizmu, ale również ma lepsze walory smakowe.

 

Ekolud – certyfikowany sprzedawca żywności ekologicznej

Wszystkie wymogi prawne dotyczące żywności ekologicznej reguluje Rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych. Produkty ekologiczne posiadające certyfikat żywności ekologicznej muszą spełniać ścisłe normy i poddawane są rygorystycznym kontrolom na każdym etapie – w tym także dystrybucji. Wybierając żywność ekologiczną w sklepach warto zwrócić uwagę na to, czy działają one zgodnie z prawem. W sklepie ekolud.pl znajdziesz jedynie certyfikowaną żywność ekologiczną, a nasza działalność również jest potwierdzona certyfikatem w zakresie wprowadzania do obrotu produktów rolnictwa ekologicznego. Sięgając po otręby i płatki z naszej oferty masz pewność, że na Twoim stole zagości najwyższej jakości produkt ekologiczny z legalnej sprzedaży.

Ekolud – szeroka gama żywności ekologicznej m.in. otrębów i płatków

Zdrowa żywność i zdrowe odżywianie to temat, który jest nam niezwykle bliski. Dokładamy wszelkich starań, by naszym klientom oferować jedynie najwyższej jakości produkty. Otręby owsiane, otręby żytnie, płatki kukurydziane, płatki owsiane to tylko część bogatego asortymentu, w którym znajdują się również oleje, słodkości, przetwory, czy nawet superfoods i suplementy. Serdecznie zapraszamy do skorzystania z oferty.

Płatki owsiane BIO - zdrowe i pożywne

Płatki owsiane BIO to zdrowy i pożywny produkt pełen wartościowych składników. Są bogatym źródłem błonnika, tłuszczu i białka. Dzięki temu zapewniają uczucie sytości przez długi czas i doskonale sprawdzają się na śniadanie. Płatki owsiane zawierają magnez, potas oraz witaminy A i E, które pełnią rolę przeciwutleniaczy. Ich spożywanie ma pozytywny wpływ na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Dodatkowo, przeciwutleniacze zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Wysoka zawartość potasu sprawia, że płatki owsiane są polecane osobom regularnie ćwiczącym, gdyż składnik ten jest doskonałym elektrolitem, który wpływa na stabilizację cukru we krwi, a także pracę mięśni i nerek.

Płatki BIO - idealne na śniadanie

Płatki owsiane to idealna propozycja na pełnowartościowe i syte śniadanie. Płatki BIO zazwyczaj wykorzystuje się do przygotowania owsianek. Ugotowane płatki pęcznieją w żołądku, dzięki czemu zapewniają sytość na dłużej. Możliwości przygotowania owsianki jest wiele. Możemy dodać do niej ulubione owoce, orzechy, bakalie czy miód. Bez problemu zabierzemy ją ze sobą, do pracy, szkoły czy na uczelnię. Dzięki ulubionym dodatkom, przygotujemy smaczny i zdrowy posiłek, który posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Owsianka doskonale sprawdzi się dla osób na diecie. Płatki są cennym źródłem błonnika, który poprawia trawienie i przyspiesza przemianę materii.

Owsiane płatki BIO - do przygotowania wielu potraw

Mimo, że produkt ten kojarzy nam się głównie z daniami śniadaniowymi, to doskonale sprawdzi się także do przygotowania wielu potraw. Owsiane płatki BIO doskonale sprawdzą się jako składnik ciasteczek, batoników, koktajli, jako dodatek do deserów, jogurtów, a nawet jako zdrowa alternatywa panierki do mięs. Możemy je także zmielić, aż powstanie z nich mąka, idealna do przygotowywania zdrowych naleśników i placuszków. Jest to produkt, który pokochają osoby lubiące eksperymentować w kuchni i poznawać nowe smaki. Płatki owsiane to sposób na zdrowy i szybki posiłek!

BIO płatki - ekologiczne i zdrowe

Oferowane przez nas BIO płatki powstają w sposób bezpieczny dla środowiska. Pochodzą z ekologicznych upraw posiadających certyfikaty, które potwierdzają ich jakość. Do uprawy owsa nie wykorzystano sztucznych nawozów i oprysków. Płatki owsiane BIO dostępne w naszym sklepie internetowym nie posiadają sztucznych barwników i polepszaczy smaku, które mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Kupując na naszej stronie możesz mieć pewność, że wybierasz produkty wysokiej jakości.

© Remedy Template by Maxsote
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl