Koszyk: (pusty)
do kasy suma: 0,00 zł
Menu
img

Płatki kukurydziane, musli, granole, płatki owsiane, otręby orkiszowe – są to produkty zbożowe, które stanowią bardzo ważny element codziennej diety. Wybierając produkty bio będziesz miał pewność, że sięgasz po najzdrowsze otręby i płatki. Jeżeli ich jakość jest dodatkowo potwierdzona certyfikatem żywności ekologicznej, to nie mogłeś wybrać lepiej! Takie są właśnie otręby i płatki w sklepie ekolud.pl - zapoznaj się z naszą gamą produktów i wybierz zdrową dietę.

Płatki – idealne śniadanie

Płatki owsiane, płatki jaglane, gryczane, czy orkiszowe są rewelacyjnym pomysłem na śniadanie. W naszej ofercie znajdują się zarówno jednoskładnikowe produkty ekologiczne, jak i płatki stanowiące podstawę złożonych musli, czy granoli, które dadzą Ci energii na cały dzień. W tej kategorii znajdziesz również lubiane płatki kukurydziane oraz płatki drożdżowe aktywne i nieaktywne, które są szeroko wykorzystywane np. w kuchni wegańskiej.

Płatki i otręby – jaka jest różnica?

Warto znać różnicę między płatkami a otrębami. Oba te składniki mają zastosowanie w kuchni i są niezwykle cennymi produktami (zwłaszcza jeżeli są pozyskiwane z ekologicznych upraw), jednak jest między nimi kilka różnic, które pokażemy na podstawie płatków i otrębów owsianych. Płatki owsiane zwykłe wytwarzane są z całego ziarna, czyli posiadają również częściowo na sobie łuskę. Płatki owsiane błyskawiczne i górskie wytwarzane są z ziarna pozbawionego łuski. Otręby to z kolei właśnie pozostała łuska (najbardziej zewnętrzna część ziarna).  Wszystkie rodzaje płatków zawierają takie same wartości odżywcze, a różnią się jedynie stopniem rozdrobnienia. Skład otrębów jest jednak diametralnie inny - zawierają one wiele cennych wartości odżywczych, a jeżeli wziąć pod uwagę ich kaloryczność, to wynosi ona niemal tyle samo, co w przypadku płatków. Otręby owsiane mają np. większą zawartość błonnika oraz są lepszym źródłem witamin z grupy B, selenu, żelaza, fosforu, cynku, miedzi, potasu i wapnia. Są też nieocenionym wsparciem pracy układu pokarmowego.

Otręby i płatki - produkty bio z certyfikatem żywności ekologicznej

Oczywiście i płatki i otręby, m.in. płatki ryżowe, płatki gryczane oraz otręby żytnie są wypełnione mikroelementami i witaminami, jednak to właśnie zawartość tychże w otrębach jest o wiele większa. Nic dziwnego, że otręby uważane są za najbardziej wartościową część zboża. Wybierając otręby z ekologicznych upraw masz pewność, że powstały one zgodnie z prawami natury oraz pochodzą z bezpiecznych upraw zarówno dla środowiska, jak i dla człowieka – na takich uprawach nie można wykorzystywać oprysków, chemicznych nawozów, pestycydów, hormonów itp. Jest to bardzo ważne, zwłaszcza że w przypadku otrębów spożywasz zewnętrzną część zboża, która jest najbardziej  narażona na działanie tego typu czynników. Żywność ekologiczna jest poza tym nie tylko zdrowsza dla organizmu, ale również ma lepsze walory smakowe.

Otręby – prawdziwe superfoods

Zdecydowanie należy jak najczęściej sięgać po otręby, zwłaszcza gdy jest to produkt bio z certyfikatem żywności ekologicznej, jednak należy zachować w tym umiar. Otręby zawierają dużo fitynianów, przez co nie powinny stanowić samodzielnego dania, a jedynie być dodatkiem do posiłku. Przyjęcie zbyt dużej ilości fitynianów sprawi, że pomimo wielkiej zawartości witamin i mikroelementów, spora ich część nie zostanie przyswojona (np. żelazo w przypadku zjedzenia zbyt dużej ilości otrębów owsianych). Ponadto takie działanie może skutkować podrażnieniem żołądka. Najlepiej jest dodawać kilka łyżek otrębów do maksymalnie jednego posiłku, np. do koktajlu, zupy, czy jako zamiennik bułki tartej lub mąki do kotletów. Jest to też świetny zagęstnik różnego rodzaju sosów. Warto dodać, że jedząc otręby należy pamiętać o spożywaniu min. 1,5 litra wody dziennie, gdyż inaczej mogą wystąpić problemy z zaparciami, czy wzdęciami.

Ekolud – certyfikowany sprzedawca żywności ekologicznej

Wszystkie wymogi prawne dotyczące żywności ekologicznej reguluje Rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych. Produkty ekologiczne posiadające certyfikat żywności ekologicznej muszą spełniać ścisłe normy i poddawane są rygorystycznym kontrolom na każdym etapie – w tym także dystrybucji. Wybierając żywność ekologiczną w sklepach warto zwrócić uwagę na to, czy działają one zgodnie z prawem. W sklepie ekolud.pl znajdziesz jedynie certyfikowaną żywność ekologiczną, a nasza działalność również jest potwierdzona certyfikatem w zakresie wprowadzania do obrotu produktów rolnictwa ekologicznego. Sięgając po otręby i płatki z naszej oferty masz pewność, że na Twoim stole zagości najwyższej jakości produkt ekologiczny z legalnej sprzedaży.

Ekolud – szeroka gama żywności ekologicznej m.in. otrębów i płatków

Zdrowa żywność i zdrowe odżywianie to temat, który jest nam niezwykle bliski. Dokładamy wszelkich starań, by naszym klientom oferować jedynie najwyższej jakości produkty. Otręby owsiane, otręby żytnie, płatki kukurydziane, płatki owsiane to tylko część bogatego asortymentu, w którym znajdują się również oleje, słodkości, przetwory, czy nawet superfoods i suplementy. Serdecznie zapraszamy do skorzystania z oferty.

© Remedy Template by Maxsote
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl