Koszyk: (pusty)
do kasy suma: 0,00 zł
Menu
img

Większość firm z branży żywności ekologicznej przetwarza zboże na mąkę, chleb, ciasta, makaron lub piwo. Z reguły składniki na chleb i pieczywo mogą pochodzić od różnych dostawców. Istnieje jednak wiele składników, których nie powinno zabraknąć w drobnych wypiekach, takich jak ciasta i ciastka, ale które nie zawsze mają jakość organiczną. Chleb naturalny może natomiast obyć się bez zbędnych dodatków. To jeden z najważniejszych produktów spożywczych w Polsce, który spożywamy niemal każdego dnia. Z tego względu piekarze muszą przestrzegać surowych przepisów dotyczących dozwolonych składników i metod przetwarzania. Na przykład konwencjonalna biała mąka jest niedozwolona, ponieważ zawiera najmniejszą ilość minerałów i błonnika spośród wszystkich rodzajów mąki. Preferowane są ciemniejsze, bardziej wartościowe pod względem odżywczym rodzaje mąki. 

 

Pieczywo ekologiczne

Chleb eko pełnoziarnisty czy też bułki można tak nazwać tylko wtedy, gdy zostały upieczone z wykorzystaniem mąki razowej. To oznaczenie jest również dozwolone w przypadku chleba produkowanego w sposób tradycyjny, jeśli zawiera 90% mąki pełnoziarnistej. Lecytyna jako emulgator umożliwiająca przede wszystkim mieszanie składników zawierających tłuszcz i wodę, jest dozwolona, o ile pochodzi z produkcji ekologicznej. Tradycyjnie lecytyna jest pozyskiwana głównie z soi, która jest często modyfikowana genetycznie. Jeśli chodzi o dosładzanie chleba, to zamiast białego cukru najlepiej słodzić ekologiczne wypieki miodem, syropem ze słodkich roślin lub syropem z buraków cukrowych. Ekstrakty aromatyczne i częściowo naturalne aromaty są również dozwolone w przypadku ekologicznych wypieków. Muszą być jednak zawsze pozyskiwane z żywności ekologicznej.

Chleb ekologiczny ze sklepu internetowego Ekolud

Dlaczego warto zamawiać pieczywo w sklepie internetowym? Zdrowa dieta to podstawa zdrowego życia. Chleb ekologiczny, który można zamówić w naszym sklepie internetowym Ekolud, wypiekany jest zgodnie z tradycyjną, ekologiczną kulturą pieczenia. Dzięki temu otrzymujesz pieczywo bez substancji żelujących, zagęszczaczy, wzmacniaczy smaku, konserwantów, sztucznych zakwasów, regulatorów kwasowości, emulgatorów czy barwników. Podczas wypiekania chleba nie stosuje się również sztucznych dodatków. Możesz wygodnie zamówić jeden z naszych pysznych, ekologicznych chlebów na przykład orkiszowy. Pieczywo dostępne jest w szerokiej gamie odmian, dzięki czemu każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Przykładem jest tutaj chociażby bezglutenowy eko chleb ryżowo-jaglany na naturalnym zakwasie. Innym wyborem może być esseński chleb orkiszowy na zakwasie ze skiełkowanego orkiszu. Oczywiście mamy również odpowiedni wybór dla alergików i wegan. Otrzymać możesz ekologiczny chleb bez pszenicy, bez dodatku drożdży i bez jajek, a także wegańskie przysmaki. Pozwól się zainspirować różnorodnością produktów i zamów nasze przysmaki kulinarne online. Cena oferowanego chleba ekologicznego jest nieznacznie wyższa od ceny tradycyjnego chleba z piekarni. Spróbuj i przekonaj się, dlaczego warto wprowadzić tego typu pieczywo do swojej diety.

© Remedy Template by Maxsote
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl