Koszyk: (pusty)
do kasy suma: 0,00 zł
Menu
img

Dlaczego warto zaopatrzy się w ocet?

Spożycie każdy rodzaj octu poza walorami smakowymi niesie ze sobą szereg korzyści dla zdrowia. Ocet był stosowany w medycynie od tysięcy lat. Większość współczesnych badań nad jego korzyściami zdrowotnymi koncentruje się na kwasie octowym, który jest głównym składnikiem każdego octu. Regularne stosowanie octu w codziennej diecie może pozytywnie wpłynąć na kontrolę poziomu cukru we krwi jak i poziomu insuliny po posiłku. Zostały przeprowadzone badania, które udowodniły, że spożywanie octu może zwiększyć sytość poprzez spowolnienie tempa opróżniania żołądka. Dzięki temu łatwiej jest kontrolować apetyt i uniknąć podjadania między posiłkami.

Ocet - który wybrać?

Ocet spirytusowy, biały  

Właśnie ten ocet jest najbardziej kojarzonym produktem z tej kategorii. Poza naszą rodzimą kuchnią, najczęściej spotykany jest w potrawach indyjskich. Ten ocet jest wytwarzany z etanolu na bazie zbóż lub kwasu octowego. Miesza się go z wodą, aby był delikatniejszy. Najczęściej dostępny jest w stężeniu 10%. Możesz wykorzystać go w kuchni do nadania potrawom większej wyrazistości w postaci kwaśnego smaku. Jednak kuchnia nie jest jedynym miejscem w którym możesz wykorzystać ten produkt. Ocet spirytusowy świetnie sprawdzi się jako ekologiczny środek czystości. Wymieszaj go z sodą oczyszczoną lub odrobiną oleju, aby wyczyścić przypalone powierzchnie w swoim domu lub nadać błysk glazurze. Musisz go mieć.

Ocet ryżowy

Ta bladożółta odmiana octu jest wytwarzana z wina ryżowego. Ten rodzaju octu wyróżnia się znacznie słodszym i delikatniejszym smakiem niż inne produkty z tej kategorii. Pochodzi z Azji i najczęściej stosowany jest w kuchni chińskiej i japońskiej. Jest niezbędny do przygotowania sushi, zalew do ryżu bazuje właśnie na occie ryżowym. Świetnie sprawdzi się do marynowania mięs, a w wersji dla osób będących na diecie wegańskiej i wegetariańskiej, idealnie podkręci smak strączków czy grzybów.

Ocet balsamiczny

Ocet balsamiczny jest wytwarzany bezpośrednio z winogron i charakteryzuje się tym, że nie zawiera alkoholu. Ma ciemną barwę, od ciemnobordowej po czarną. Zdecydowanie jest najsłodszą ze wszystkich odmian octu. Świetnie sprawdza się jako składnik sosów do sałatek. W kuchni greckiej można spotkać z dodatkiem właśnie tego octu do kasz. Spróbuj tego niecodziennego połączenia.

Ocet cydrowy

Pod tą niespotykaną nazwą, kryje się nasz tradycyjny polski ocet jabłkowy. Oprócz dodawania łagodnej kwaskowatości do potraw, ocet jabłkowy zapewnia korzyści zdrowotne, szczególnie wpływa na wygląd skóry i włosów. Jest wytwarzany z cydru jabłkowego, dzięki czemu ma wyraźny owocowy aromat. Świetnie sprawdzi się jako składnik sosów do sałatek i surówek.

Ocet winny biały lub czerwony

Jest to ocet wytwarzany z czerwonego wina. Nieco bardziej cierpki i kwaśny inne produkty z tej kategorii. Octy winne są najczęściej używane do przygotowywania dań europejskich. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań wytrawnych, marynowani mięs i sałatek zwłaszcza tych z dodatkiem serów.

I wiele, wiele innych. Mamy do zaoferowania ocet z granatu, a nawet ocet z miętą. Sam się przekonaj!

Czy ocet może się zepsuć?

To, że ocet stał się mętny lub wydaje Ci się, że zmienił kolor, nie oznacza to, że się zepsuł. Ocet dzięki swojemu kwaśnemu odczynowi może być bardzo długo przechowywany. Kwasowy charakter zapobiega namnażaniu się bakterii innych drobnoustrojów. Nie bez przyczyny każdy rodzaj octu sprzedawany jest w dużych butelkach. Zastanów się, jaki sens miałoby kupowanie produktu w 0,5 litrowym opakowaniu, kiedy miałby się zepsuć po tygodniu? Zwłaszcza, że ocet dodajemy go do dań w niewielkich ilościach. Przechowuj go w chłodnym, suchym miejscu z dala od ciepła i światła, zawsze szczelnie zamykając butelkę. Dzięki temu ocet może stać w Twojej kuchni miesiącami.

Pamiętaj, że z biegiem czasu wygląd octu może się zmienić, w tym zmiana koloru lub wytrącanie się osadu na dnie butelki. Są to wyniki naturalnie zachodzących procesów, jednak w żaden sposób nie wpływają one na smak produktu. Octy o wyższym poziomie kwasowości, w tym ocet dla przykładu ocet  jabłkowy, są bardziej narażone na te zmiany.

© Remedy Template by Maxsote
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl