Koszyk: (pusty)
do kasy suma: 0,00 zł
Menu
img

Mąka to podstawowy produkt, który musi znaleźć się w każdej kuchni. Jest ona podstawowym elementem wykorzystywanym do pieczenia, ale jest tak samo niezbędny podczas gotowania dań wytrawnych. W naszym sklepie oferujemy bardzo szeroką gamę mąk, od klasycznej maki pszennej, mąki żytniej, czy równie popularnej maki pełnoziarnistej, aż po maki z ziaren ciecierzycy, grochu czy soi. W naszym asortymencie znajdują się produkty przeznaczone dla osób, które nie tolerują glutenu oraz dla tych, którzy chcieliby zacząć eksperymentować w kuchni i mają ochotę zamienić popularne klasyki na coś bardziej zaskakującego. 

SZEROKI WYBÓR MĄK

Rodzaj mąki jaki zdecydujesz się użyć do przygotowania konkretnej potrawy może diametralnie wpłynąć na efekt końcowy gotowania. Tradycyjna mąka pszenna z pełnego przemiału lub mąka żytnia znakomicie nadają się do wypiekania domowego chleba czy bułek. Jednak jeżeli szukasz czegoś nowego spróbuj zmodyfikować swoje przepisy zamieniając rodzaj mąki. Użyj mąki gryczanej lub owsianej aby zmienić smak zwykłego pieczywa na bardziej wyszukany. Warto tutaj wspomnieć, że mąka pszenna, chociaż powszechnie stosowana, posiada najmniejszą wartość odżywczą z pośród wszystkich gatunków mąk. Nie oznacza to, że natychmiast powinieneś pozbyć się jej ze swojej kuchni, jednak na pewno warto zaopatrzyć się w inne mąki, będące źródłem wartościowych składników.

WYBIERZ MĄKĘ DLA SIEBIE

  1. Mąki gryczane

Znakomicie sprawdzą się dla osób z nietolerancją glutenu. Gryczane naleśniki, placki czy muffinki to znakomity sposób na zaspokojenie ochoty na "coś słodkiego" w zdrowy sposób. Mąka gryczana posiada wyrazisty smak nadający potrawom wyjątkowego charakteru. Dodatkowo mąka gryczana posiada niższy indeks glikemiczny niż tradycyjna mąka pszenna, przez co będzie zdecydowanie lepszym wyborem w przypadku osób zmagających się z cukrzycą oraz tych, którzy chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. Mąka gryczana jest bogata w magnez, potas oraz żelazo i jest najmniej kaloryczną mąką ze wszystkich dostępnych na rynku.

  1. Mąki pełnoziarniste

Mąki pełnoziarniste, inaczej potocznie nazywane mąkami razowymi, możemy spotkać w różnych wariantach. Mąka pełnoziarnista różni się od mąki z pełnego przemiału tym, że podczas mielenia nie oczyszcza się ziaren, z których dana mąka jest wytwarzana. Dzięki temu gotowe produkty zwierają więcej otrąb, a przez to znacznie więcej błonnika, co bardzo korzystnie wpływa na nasz metabolizm. Mąki z pełnego ziarna bez wątpienia posiadają znacznie większą wartość odżywczą niż tradycyjne mąki pszenne. Zawierają dużą ilość minerałów, takich jak cynk, żelazo, magnez i mangan oraz są szczególnie bogate w witaminy z grupy B, w tym niacynę, tiaminę i kwas foliowy. Mąki pełnoziarniste z najzdrowszego punktu widzenia powinny zastąpić mąki z pełnego przemiału. Jeżeli nie jesteś zmuszony do prowadzenia lekkostrawnej diety bez wątpienia powinieneś zaopatrzyć się w ten produkt. Maki pełnoziarniste mają wyższy indeks glikemiczny i nasz żołądek potrzebuje więcej czasu, aby strawić potrawy przygotowane właśnie z tego typu mąki. Mąka pełnoziarnista może być używana w kuchni tak samo jak zwykła biała mąka, sprawdza się idealnie w przyrządzaniu ciast, bułeczek, naleśników, a nawet pizzy.

  1. Mąki orzechowe

W tej kategorii mamy do zaoferowania oczywiście mąkę migdałową. Ze względu na wysoką zawartość białka i tłuszczu w swoim składzie, jest najbardziej popularną mąką obecną w jadłospisie osób będących na diecie ketogennej. Dieta ketogeniczna to dieta opierająca się na całkowitym wykluczeniu lub znacznym ograniczeniu węglowodanów. Mąki orzechowe spełniają właśnie te kryteria. Oprócz mąki migdałowej w naszym sklepie możesz zamówić mąkę kasztanową oraz mąkę z żołędzi. Są one bezglutenowe oraz dostarczają wielu związków pochodzenia roślinnego takich jak polifenole, stanole i sterole. Związki te posiadają silne działanie przeciwzapalne i odgrywają dużą rolę w zapobieganiu chorobom.

  1. Inne propozycje

Poza tymi najpopularniejszymi produktami z tej kategorii mamy do zaoferowania wiele ciekawych opcji, które z pewnością wyniosą twoje codzienne gotowanie na zupełnie inny poziom. Jeżeli chcesz zastąpić zwykłą mąkę pszenną czymś zupełnie nowym spróbuj wykorzystać mąkę kokosową, mąkę jaglaną, czy coś bardziej ekstrawaganckiego jak mąka bananowa lub mąka z topinamburu. Nie bój się eksperymentować i zamów już teraz.

© Remedy Template by Maxsote
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl